top of page
IMG_4954.JPG

Nasze miody

xxxx

meadow pattern.jpg

Miód wielokwiatowy

Jest najbardziej dostępny, a przez to najczęściej wybierany i spożywany.  Wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w  przeziębieniach i hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych. Nasz ulubiony miód to wielokwiat z kwiatów wiosennych z leśnych okolic.

canola pattern.jpg

Miód rzepakowy

Ma najwyższą zawartość glukozy i aminokwasów. Najszybciej krystalizuje. Posiada  m.in. właściwości regeneracyjne. Zalecany jest podczas rekonwalescencji lub po dużym wysiłku. Wspiera  oczyszczanie organizmu. Pozwala uniknąć chorób układu krążenia, wzmacnia serce i hamuje rozwój miażdżycy. Świetnie działa też zewnętrznie, na skórę. Można dzięki niemu uniknąć zakażeń i pozbyć się blizn po oparzeniach czy zranieniach.

acacia pattern.jpg

Miód akacjowy

Miód akacjowy zawiera sporo węglowodanów, które są łatwo przyswajane. Ma najwyższą zawartość fruktozy i dlatego bardzo wolno krystalizuje, może być płynny nawet przez rok. Warto go jeść, gdy organizm jest przemęczony, dla wzmocnienia odporności i w trakcie przeziębienia. Działa również łagodząco przy dolegliwościach żołądkowych oraz ze strony układu moczowego

buckwheat pattern.jpg

Miód gryczany

Ma charakterystyczny smak i ciemniejszą barwę. Zawiera sporą dawkę witaminy C, B1, B2 i PP. Do tego miód gryczany jest bogaty w pierwiastki. Działa oczyszczająco, wzmacnia układ krwionośny (w tym pracę serca), przyspiesza gojenie ran oraz regenerację organizmu. Ponadto pomaga przy niedokrwistości, wynikającej z niedoboru żelaza.

linden tree flowers.jpg

Miód lipowy

Ten rodzaj miodu jest polecany szczególnie w przypadku infekcji dróg oddechowych. Zwalcza przeziębienie, kaszel oraz zalegającą wydzielinę. Dobrze wpływa także na układ nerwowy. Uspokaja, łagodzi stres i ułatwia zasypianie. Miód lipowy jest bogatym źródłem energii, więc warto go mieć pod ręką, kiedy jesteśmy osłabieni lub przemęczeni.

goldenrod pattern.jpg

Miód nawłociowy

Nazywany polską Manuką. Miód z Manuki to najdroższy miód z Australii i Nowej Zelandii, reklamowany posiadaniem najwyższych właściwości antybakteryjnych. A tak naprawdę to analizy laboratoryjne jednoznacznie pokazują, że miód nawłociowy właściwości antybiotyczne ma prawie dwukrotnie silniejsze od miodu manuka. Miód nawłociowy powinien być zdecydowanie droższy. Jest on polecany na nerki i układ moczowy jako bardzo skuteczny środek w przeciwdziałający infekcjom i powstawaniu kamieni moczowych. Ma działanie odtruwające, przeciwzapalne, rozkurczowe, bakteriobójcze oraz regenerujące nabłonek.

Kilka słów o miodzie...

Pamiętajmy, że miód prawdziwy szybko krystalizuje (za wyjątkiem miodu akacjowego i wrzosowego). Jego długo utrzymująca się płynna postać – tak jak w tanich miodach "marketowych", jest wynikiem przegrzania (które pogarsza właściwości miodu, chemiczne i biologiczne).

 

Jeśli lubisz miód płynny, czyli taki świeżo zebrany, to poszukuj miodu kremowanego. Kremowanie to proces mechanicznego, powolnego mieszania miodu “na zimno”, nie pogarszający właściwości miodu.

 

Jeśli masz wątpliwości co do jakości miodu, warto kupować produkty od zaufanych pszczelarzy, renomowanych producentów lub sprawdzać recenzje i opinie innych konsumentów.

bottom of page